Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Η γενετική βελτίωση των ντόπιων μελισσών

Δυσμενείς επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων και μελισσοφαρμάκων στις μέλισσες

Δρ. Φανή Χατζήνα, Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας της APIMONDIA ''Δυσμενείς επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων και μελισσοφαρμάκων στις μέλισσες''
Η έρευνα αυτή είναι μία πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας ''Δυσμενείς επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων και μελισσοφαρμάκων στις μέλισσες'' της APIMONDIA και είναι μια πολύ απλή, ανώνυμη και γρήγορη καταγραφή των συμβάντων μελισσοτοξικότητας ανά τον κόσμο η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από φυτοπροστατευτικά ή κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα. Οι αποικίες των μελισσών σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ενοχλητικά μεγάλες ζημιές από μια σειρά παραμέτρους και κύρια από τοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και μερικές φορές και κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και από την ενδεχόμενη συνέργεια των παραπάνω. Προκειμένου να υπάρχει μια διάσταση της συχνότητας των τοξικών συμβάντων παγκοσμίως και των πιθανών αιτιών τους, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να συμμετάσχετε σε αυτήν την καταγραφή, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στην σύνδεσμο που ακολουθεί (στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ). https://docs.google.com/forms/d/1ePRGoaRxJgqPcY5V0tPQ8PghcuqWt_PR4TZx1uIKF4/viewform?c=0&w=1&usp=mail_form_link Η καταγραφή αυτή δεν έχει σχεδιαστεί για την εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων, αλλά για την καταγραφή των γεγονότων. Όλες οι απαντήσεις θα συλλέγονται αυτόματα και θα κατηγοριοποιούνται. Στόχος της δεν είναι να αντικαταστήσει οποιοδήποτε λεπτομερή πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει πιθανά κάποιες χώρες ή κοινωφελείς οργανισμοί. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανένα προσωπικό ή θεσμικό όφελος. Ωστόσο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσω της APIMONDIA, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των μελισσοκόμων ως απόδειξη της τοξικότητας των μελισσών στον κόσμο, προκειμένου να επιστήσουμε την προσοχή των Δημοσίων Αρχών στο θέμα «Η υγεία και η επιβίωση των μελισσών στον κόσμο». Όταν θα έχουμε μια σημαντική ποσότητα των δεδομένων και θα μπορέσουμε να δώσουμε μια εικόνα των συμβάντων, θα αναρτήσουμε τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της APIMONDIA: www.apimondia.org. Εκ των προτέρων, σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας και παρακαλούμε να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας σχετικά με την έρευνα αυτή. ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ! 

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Βάμμα πρόπολης ενάντια στο Αλτσχάιμερ

Η μελέτη αξιολόγησε τη νευροπροστατευτική δράση του αιθανολικού εκχυλίσματος ινδικής πρόπολης (αυτό που εμείς αποκαλούμε βάμμα πρόπολης) ενάντια στο β-αμυλοειδές που προκαλεί βλάβη της μνήμης στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Το βάμμα πρόπολης χορηγήθηκε από του στόματος σε αρουραίους σε δόσεις των 100.200 και 300 mg / kg. Οι συμπεριφορικές αποδόσεις αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας λαβύρινθο νερού και λαβύρινθο ακτινικού βραχίονα. (Αν το πειραματόζωο θυμάται πώς να βγει από το λα­βύρινθο η μνήμη του είναι καλή!)
Στο τέλος της μελέτης συμπεριφοράς, τα πειραματόζωο θανατώθηκαν και εξετάστηκαν οι εγκέφαλοί τους.
Εκτιμήθηκαν σι αντιοξειδωτικές παράμετροι και οι μονοαμίνες του εγκε­φάλου. Ερευνήθηκε περαιτέρω η αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης (ένζυμο που διακόπτει τη σύνδεση μεταξύ των νευρώνων) και ο νευροτροπικός παράγοντας του εγκεφάλου.
Επι­πλέον πραγματοποιήθηκαν αιματολογικές και ιστοπαθολογικές εξετάσεις.
Όσον αφορά τη συμπεριφορά, τα τεστ μνήμης δηλαδή, οι αρουραίοι που έπαιρναν το βάμμα πρόπολης παρουσίασαν σημαντική (Ρ <0.05) βελτίωση.
Αναστράφηκε όπως γράφουν οι ερευνητές, η γνωστική εξασθένηση που προκάλεσε το β-αμυλοειδές στους αρουραίους. Το αντιοξειδωτικό δυναμικό αυξήθηκε σημαντικά (Ρ <0,05) μετά τη χορήγηση του βάμματος.
Τα επίπεδα της μαλλονδιαλδεΰδης (δείκτης οξεί­δωσης) μειώθηκαν σημαντικά (Ρ <0,01) σε ομογενοποίημα εγκεφάλου μετά από θεραπεία με βάμμα πρόπολης σε σύγκριση με τους μάρτυρες (ομάδα III).
Παρατηρήθηκε επίσης εξαρτώμενη από την δόση αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης και αύξηση των επιπέδων των μονοαμινών του εγκεφάλου (Ρ <0,05) σε σύγκριση με την ομάδα III.
Οι μονοαμίνες του εγκεφάλου είναι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με μά­θηση και τη μνήμη αλλά και τα συναισθήματα. Επίσης ρυθμίζουν την έκκριση νευροτροφικών παραγόντων που διατηρούν υγιή τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Τέλος, το βάμμα πρόπολης βελτίωσε τα ελλείμματα μνήμης αυξάνοντας το νευροτροπικό παράγοντα του εγκεφάλου στο πλάσμα του αίματος.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το βάμμα πρόπολης έχει δυναμικό ρόλο να παίξει στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ καθώς βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου μέσω πολλαπλών βιο­λογικών μηχανισμών.

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Κοτόπουλο στο φούρνο με μέλι

Υλικα 

Ένα κοτόπουλο
  • 500 γρ. πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο
  • 12 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
  • 50 γρ. μέλι
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 300ml χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
  • 30ml χυμό λεμονιού φρέσκο
  • 20ml ελαιόλαδο
  • 2-3 φέτες λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Η διακριτική γλύκα και το άρωμα που χαρίζει το μέλι στο κοτόπουλο κάνουν τη νοστιμιά αυτού του πιάτου ασυναγώνιστη!
  1. Αναµείξτε καλά µε ένα κουτάλι σε ένα µικρό µπολ το µέλι, τη µουστάρδα και 40ml από το χυµό πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και αλείψτε το καλά από όλες τις πλευρές µε το µείγµα του µελιού.
  2. Πλύνετε καλά τις πατάτες και κόψτε τις σε χοντρές φέτες. Αραδιάστε τις σε ένα µεσαίο ταψί µαζί µε το θυµάρι και τοποθετήστε από πάνω το κοτόπουλο. Προσθέστε τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες και τις φέτες λεµονιού. Περιχύστε µε το χυµό λεµονιού, τον υπόλοιπο χυµό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο και ψήστε στη µεσαία σχάρα προθερµασµένου φούρνου στους 180 °C για 45΄-50΄ στον αέρα.
  3. Αποσύρετε από το φούρνο και βγάλτε τις σκελίδες του σκόρδου από το ταψί. Κόψτε το κοτόπουλο σε µερίδες, µοιράστε το σε πιάτα µε τις πατάτες και σερβίρετε. 
Έξυπνη ιδέα: Για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση του πιάτου χρησιμοποιήστε πατάτες baby ολόκληρες. 

Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ανθόμελο ή θυμαρίσιο μέλι που ξεχωρίζουν για το λεπτεπίλεπτο άρωμά τους.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Οι ραδιοσυχνότητες των κινητών υπεύθυνες για προβλήματα στον ύπνο;

H χρήση των κινητών είναι πια τόσο διαδεδομένη που κάνεις δεν μπορεί να σκεφθεί την καθημερινότητά του χωρίς αυτά. Κάποιοι βέβαια το παρακάνουν και δεν το αφήνουν από τα χέρια τους, με προεκτάσεις στην υγεία, στην ψυχολογία αλλά και στην κοινωνική τους ζωή.
Αν και τα περισσότερα ερωτήματα γύρω από τη χρήση των κινητών επικεντρώνονται στην επίδραση της ακτινοβολίας, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου Wayne των ΗΠΑ, μελέτησε πως επηρεάζουν τα κινητά τηλέφωνα την ποιότητα του ύπνου.
Στο γενικό τους συμπέρασμα τόνισαν πως οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν οι κινητές τηλεφωνίες μπορεί τελικά να αλλοιώνουν την παραγωγή μελατονίνης. Πρόκειται για την ορμόνη που εκκρίνεται φυσιολογικά από τον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα από την επίφυση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ώρας ύπνου, γι’ αυτό και μερικές φορές ονομάζεται απλά η “η ορμόνη της νύχτας.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 70 άτομα ηλικίας 18-45 ετών τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα υποβλήθηκε σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία -εφάμιλλη του κινητού- λίγο πριν πάνε για ύπνο. Η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε σε εικονική ακτινοβολία χωρίς όμως καμία από τις δυο ομάδες να γνωρίζει τη διαφορά. Οι ερευνητές κατέγραφαν λεπτομερώς  τα συμπτώματα όλων κατά τη διάρκεια του ύπνου και διαπίστωσαν  ότι η έκθεση διάρκειας 3 ωρών στη ραδιοσυχνότητα των 884 MHz, σε περίπου 40 άτομα προκάλεσε εμφανή συμπτώματα και αλλαγές στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.
Ο αντίλογος αυτής της δοκιμής επικεντρώθηκε στο γεγονός πως το δείγμα είναι πολύ μικρό και πως παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη καταλήξει πως η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία. Η ερευνητική ομάδα όμως αναζητά απαντήσεις στο γιατί οι εθελοντές, που δεν γνώριζαν ότι υποβάλλονται σε ακτινοβολία, είχαν προβλήματα όπως η αϋπνία και ο πονοκέφαλος, τα οποία αποδείχτηκαν από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Πάντως μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, οι ειδικοί συνιστούν να μην χρησιμοποιούμε το κινητό λίγο πριν από τον ύπνο και να μην το αφήνουμε δίπλα μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Όχι φτηνό μέλι για τις γιορτές.

Προς τους αγαπητούς φίλους φίλες που δεν έχουν την τύχη να είναι μελισσοκόμοι αλλά έχουν την επιλογή να τρώνε καλό μέλι.
Ακούω τώρα τις γιορτές την εξής ατάκα: Για φάγωμα θέλω το καλό το μέλι,για τα μελομακάρονα θα βάλω το φτηνό. Για να σας εξηγήσω αυτό που εσείς λέτε φτηνό είναι 99%  κακής ποιότητας. Είναι μέλι αμφιβόλου προέλευσης, μέλι νοθευμένο,μέλι θερμασμένο,μέλι ακατάλληλο! Για την ακρίβια τις πιο πολλές φόρες δεν είναι καν μέλι!!!!!!
Καταλαβαίνω ότι οι εποχές που ζούμε είναι άσχημες και όλοι δυσκολεύονται οικονομικά, αλλά την επόμενη φορά που θα δείτε στο ράφι μέλι με 3-4 ευρώ το κιλό αναλογιστείτε αν αξίζει να δώσετε στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας κάτι που δεν θα σας βλάψει οικονομικά άλλα θα βλάψει την υγεία τους.
Είτε λοιπόν για φάγωμα είτε στα μελομακάρονα και στα γλυκά(γιατί ούτως η άλλως προς βρώση είναι όλα) προτιμήστε αγνό,άθερμο,ακατέργαστο,ελληνικό μέλι από Έλληνα παραγωγό που του έχετε εμπιστοσύνη.
Δώστε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας αυτό το δώρο που μας προσφέρει η μέλισσα χωρίς τύψεις!


                                                     Καλές και γλυκές γιορτές σε όλους!

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Τι είναι το νοθευμένο μέλι

Με τον όρο Νοθευμένο μέλι νοούνται οι παρακάτω περιπτώσεις:
 
 1. Η ανάμειξη ενός μελιού με άλλες βιομηχανικές γλυκαντικές ουσίες (π.χ. ισογλυκόζη) και η πώλησή του ως αγνό μέλι, εξαπατώντας τον καταναλωτή.

 
2. Η πώληση ενός σκευάσματος βιομηχανικών γλυκαντικών ουσιών (ισογλυκόζη) με χημικά αρώματα και χρώματα, ως δήθεν αγνό μέλι, εξαπατώντας τον καταναλωτή. 
   Προσέξτε, εδώ δεν πρόκειται περί ανάμειξης μελιού με  κάτι άλλο, αλλά πρόκειται για ένα βιομηχανικό προϊόν που δεν είναι καν μέλι!  Αυτό συνήθως πωλούν διάφοροι πλανόδιοι και πλανόδιες  γυρίζοντας στις ταβέρνες, στα καφενεία κλπ.  Παρόλο που έχουν συλληφθεί αρκετές φορές και έχουν καταδικαστεί με πρόστιμα, συνεχίζουν, αφού τα κέρδη τους είναι πολλαπλάσια των προστίμων.
 
  3. Η ανάμειξη ενός ακριβού μελιού με κάποιο άλλο φθηνότερο μέλι (συνήθως εισαγόμενο), και η πώλησή του με το όνομα και την τιμή του ακριβού.
 
  4. Το μέλι που παράγουν οι μέλισσες, τρεφόμενες  όχι από φυσικές πηγές όπως νέκταρ ή μελιτώματα δένδρων, αλλά με τροφοδοσία σιροπιού ζάχαρης από τον μελισσοκόμο.  Αυτό το μέλι που στην γλώσσα των μελισσοκόμων αποκαλείται υποτιμητικά "βυτιόμελο", είναι κατώτατης ποιότητας και φυσικά τιμής.
  Δεν απαγορεύεται η παραγωγή και η πώλησή του, αρκεί να φέρει στην ετικέτα του τον χαρακτηρισμό "Μέλι Ζαχαροπλαστικής". Αν αυτό το μέλι πωληθεί ως αγνό και φυσικό, τότε συνιστά νοθεία.
 
  5. Μέλι το οποίο έχει παραχθεί κανονικά, αλλά έχει υποστεί αλλοιώσεις λόγω κακής αποθήκευσης ή επεξεργασίας.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί προτιμούμε μέλι από παραγωγό και όχι από σουπερμάρκετ.

Η απάτη των σούπερ μάρκετ, με τις χαμηλές τιμές και τα επεξεργασμένα – πολλές φορές και νοθευμένα – μέλια είναι πλέον γνωστή σε όλο το κόσμο. Έρευνες τον τελευταίο καιρό έχουν αποδείξει και με το παραπάνω την αξία του ελληνικού ανεπεξέργαστου μελιού και τον τρόπο που επιδρά στην ίαση ασθενειών όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η υπερκόπωση κλπ.
Το μέλι έχει μια φοβερή ικανότητα να δημιουργεί ένα θαύμα στον οργανισμό, αλλά νομίζω πως αυτα τα έχουμε πει και τα καταλάβατε. Σήμερα θα αλλάξουμε θέμα και θα μιλήσουμε για κάποια μεγάλα μυστικά που συμβαίνουν από τις μεγάλες εταιρίες, και δυστυχώς μένουν κρυφά στο ευρύ κοινό.
Αρχικά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το μέλι από τα σούπερ μάρκετ δεν κρυσταλλώνει. Φυσικά έχει υποστεί επεξεργασία, αλλά τι επεξεργασία; Πάμε να δούμε μερικές εκδοχές της…
1. Θέρμανση
Μια μορφή αλλοίωσης και επεξεργασίας στο μέλι είναι η θέρμανση. Διαδικασία κατά την οποία χάνει μεγάλο μέρος από τη θρεπτική του αξία. Ξέρετε μέσα στο μέλι υπάρχουν κάποια ένζυμα που βάζει επίτηδες η μέλισσα για να γίνει πιο πλούσια τροφή, Αν το μέλι θερμανθεί όλα αυτά τα ένζυμα καταστρέφονται, μαζί με τις πολύτιμες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Η μέλισσα όταν συλλέγει από τα λουλούδια παίρνει «νεράκι» (μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα) και το συμπυκνώνει για να γίνει μέλι. Η όλη διαδικασία γίνεται στη κοιλιά της μέλισσας, αλλά και με τα φτερά και όλα αυτά καταστρέφονται όταν το μέλι ανεβάσει θερμοκρασία κατά την επεξεργασία.
Η θέρμανση παίζει σημαντικό ρόλο στη κρυστάλλωση του μελιού. Αν το μέλι θερμανθεί δεν κρυσταλλώνει. Στα εργοστάσια που επεξεργάζονται το μέλι έχουν ειδικές μηχανές με τις οποίες περνάνε από «σοκ» το μέλι, χωρίς όμως να μπορεί να εντοπιστεί από το χημείο εφόσον είναι μικρός ο χρόνος επεξεργασίας και η HMF (η τοξική ουσία αυτή αναπτύσσεται με τη θέρμανση) δεν προλαβαίνει να ανέβει.
2. Φιλτράρισμα
Οι μεγάλες επιχειρήσεις μελιού, στα εργοστάσια τους διαθέτουν υπερσύγχρονα φίλτρα τα οποία συγκρατούν μικροκόκκους γύρης, τους πυρήνες κρυστάλλωσης και άλλα φυσικά πρόσθετα στο μέλι. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπουν την κρυστάλλωση, και το μέλι πάβει να έχει τις αρχικές του ιδιότητες, εφόσον οι γυρεόκοκκοι είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικοί. Δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος τις ιδιότητες που έχει μια κουταλιά γύρης, που περιέχει από μέταλλα και ιχνοστοιχεία μέχρι βιταμίνες και ένζυμα.
3. Νοθεία
Ξέρουμε ότι κατά καιρούς αρκετές εταιρίες βρέθηκαν με μέλι ακατάλληλο προς κατανάλωση. Η χειρότερη μορφή νοθείας είναι αυτή που γίνεται μέσα στα εργαστήρια, όπου προσθέτουν ισογλυκόζη, μελάσα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, και το ανακατέβουν με χρώμα καραμέλας, άρωμα μελιού κλπ. Φυσικά η τιμή αυτού του μελιού θα είναι εξευτελιστική, και εκεί είναι που χτυπάνε τον κοσμάκη, αφού δεν έχει χρήματα να πάρει κάτι καλύτερο. Όμως δεν ξέρει ότι είναι προτιμότερο να μη πάρει τίποτα διότι καταστρέφει την υγεία του.
4. Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις
Εισαγωγές μελιών από Κίνα Βουλγαρία κλπ. Τα μέλια που έρχονται από εξωτερικό εκτός από νοθευμένα μπορεί να περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες. Για παράδειγμα η Κίνα όπως έχουμε εμείς καιρό για βροχή, θερμοκρασία κλπ, έχει πρόγνωση για ραδιενέργεια. Το χειρότερο όμως είναι ο τρόπος που συμπεριφέρονται εκεί στις μέλισσες και η μεταφορά που κάνουν στο μέλι ακόμη και σε σκουριασμένα βαρέλια. Ποιος έχει το θάρρος να βάλει στο στόμα του ένα τέτοιο μέλι όταν ξέρει όλα αυτά τα πράγματα;
5. Υπολοίματα φαρμάκων
Στην Ελλάδα η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή σχετικά με αυτό το θέμα. Σε άλλες χώρες όμως οι μελισσοκόμοι μπορούν άφοβα να χρησιμοποιούν διάφορα χημικά χωρίς να τους το απαγορεύει κάποια νομοθεσία. Συνεπώς αυτό αντιτίθεται στους δικούς μας νόμους αλλά πολύ περισσότερο στην υγεία μας.
Όπως καταλαβαίνουμε μετά από όλα αυτά, το μέλι θέλει πολύ προσοχή από που το αγοράζουμε. Οι βιομηχανίες θυσιάζουν πολλά στο βωμό του κέρδους και ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει. Η καλύτερη επιλογή που έχει να κάνει είναι να προμηθευτεί μέλι από ένα τοπικό μελισσοκόμο παραγωγό και να αποφύγει τυχών αγορές απο πολυκατάστημα η αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Είναι πολύ απλό!
  Πηγή: Ορεινή μέλισσα 

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

O Μαραντόνα φίλησε τον Πελέ

Τα φλας πήραν φωτιά, καθώς ο Αργεντινός σούπερ σταρ έσκυψε και φίλησε στοργικά στο μέτωπο τον Βραζιλιάνο «αντίζηλό» του, που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Πλήθος βετεράνων άσων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έδωσαν το «παρών» στην κλήρωση της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2018, στο Κρεμλίνο.

Κανένας, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να λάμψει περισσότερο από τους δύο απόλυτους «μύθους» όλων των εποχών: τον Αργεντινό Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και τον Βραζιλιάνο Πελέ -τoυς δύο κατά τεκμήριο κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Όπως ήταν φυσικό, οι φωτογραφικές μηχανές και οι κάμερες «πήραν φωτιά», όταν ο «Πίμπε Ντ’ Όρο», παρουσία του Ρώσου προέδρου και «οικοδεσπότη» της διοργάνωσης, Βλαντιμίρ Πούτιν, έσκυψε πάνω από τον -καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι- Πελέ, τον οποίο αγκάλιασε και φίλησε στοργικά στο μέτωπο.


Ασθένειες μελισσών, Σοφία Γούναρη (video)