Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Συκώτι: με αυτές τις τροφές θα λειτουργεί αποδοτικότερα

Αν το τελευταίο διάστημα η διατροφή σας είναι άστατη και γεμάτη επεξεργασμένες τροφές, ίσως το συκώτι σας να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στον ρόλο του, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πολλές τοξίνες και περιττά λιπαρά στον οργανισμό σας. Ως γνωστόν, το συκώτι (ή ήπαρ) εκπληρώνει ένα ευρύτατο φάσμα λειτουργιών στο οποίο περιλαμβάνεται η σύνθεση πρωτεϊνών, η αποτοξίνωση και η παραγωγή βιοχημικών ουσιών που είναι αναγκαίες για την ολοκληρωμένη πέψη των τροφών.
Ακολουθούν δέκα τροφές που αποδεδειγμένα μπορούν να ενεργοποιήσουν το συκώτι, ώστε να αποβάλει γρήγορα τις τοξίνες από το σώμα σας. Αλλάζοντας λοιπόν διατροφή συμβάλετε στην καλή λειτουργία του ήπατος, η οποία είναι προς όφελος της γενικότερης κατάστασης της υγεία σας.
Το μήλο: είναι τροφή πλούσια σε μια ουσία με την ονομασία πηκτίνη καθώς και χημικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να απελευθερώσει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα
Το σκόρδο: περιέχει σημαντική ποσότητα αλλισίνης και σεληνίου που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για το συκώτι
Το ελαιόλαδο: η δράση του ελαιόλαδου είναι σημαντική γιατί απορροφά μέρος από τις τοξίνες στο σώμα, το συκώτι δεν επιβαρύνεται σημαντικά οπότε αποφεύγουμε την τοξική υπερφόρτωση
Το πράσινο τσάι: βοηθάει λόγω των κατεχινών και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν σε αφθονία
Το αβοκάντο: είναι το φρούτο που βοηθάει να παραχθεί η γλουταθειόνη, που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό που καθαρίζει τις λιπαρές τροφές από τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού σας.
Το γκρέιπφρουτ: αποτελεί θρεπτική επιλογή, πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που είναι χρήσιμα στην λειτουργία του συκωτιού καθώς αποβάλλουν τις βλαβερές ουσίες.
Λεμόνι και λάιμ: η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν βοηθά τον οργανισμό στη σύνθεση των τοξικών υλικών, σε ουσίες που μπορούν να απορροφηθούν από το νερό.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά : τα άγρια χόρτα, το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα λαχανικά αυτής της κατηγορίας μπορούν, λόγω χλωροφύλλης, να εξουδετερώσουν τα βαρέα μέταλλα και τις χημικές ουσίες που μπαίνουν στον οργανισμό (π.χ. από τα εντομοκτόνα). Σημαντική είναι ακόμα η συμβολή τους στην παραγωγή της χολής.
Το καρότο: με βασικά συστατικά τα φλαβονοειδή και το βήτα καροτένιο συμβάλλει σημαντικά στην ομαλότητα της ηπατικής λειτουργίας. Παρόμοια δράση έχει και το παντζάρι.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως: είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση του μεταβολισμού, όσον αφορά το λίπος καθώς και την αποσυμφόρηση του ήπατος. Αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι με προϊόντα ολικής άλεση σε κάθε ευκαιρία και θα προσφέρετε μεγάλη βοήθεια στην εύρυθμη λειτουργία του συκωτιού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.