Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Βακτήρια που βρίσκονται στο ακατέργαστο μέλι λειτουργούν ως αντιβιοτικά

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί ένα ολοένα και πιο σοβαρό πρόβλημα στον δυτικό κόσμο. Τον Απρίλιο του 2014  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως είναι μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Για αιώνες, οι άνθρωποι είχαν χρησιμοποιήσει το ακατέργαστο μέλι για να  βοηθηθούν και να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις, αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για το τι δίνει στο μέλι τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.
Τώρα μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, έχει εντοπίσει μια μοναδική ομάδα από 13 βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) που προέρχονται από το στομάχι των μελισσών και βρίσκονται στο φρέσκο ​​μέλι, που έχουν μια εντυπωσιακή ικανότητα να καταπολεμούν τους παθογόνους παράγοντες του ανθρώπινου οργανισμού. 
Μαζί αυτά τα ζωντανά βακτήρια παράγουν ένα αριθμό ενεργών μικροβιακών ενώσεων, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα λιπαρά οξέα και αναισθητικά, που μπορούν να σκοτώσουν άλλα επιβλαβή βακτήρια - αυτή πιστεύεται ότι είναι η φόρμουλα που προστατεύει την αποικία μελισσών από την κατάρρευση. Δυστυχώς το μέλι υποβάλλεται σε επεξεργασία πριν βγει στην αγορά και έτσι τα LAB δεν υπάρχουν στο μέλι που αγοράζουμε στα καταστήματα .
Η ομάδα δοκίμασε τα βακτήρια των μελισσών στο εργαστήριο κατά παθογόνων στελεχών που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών σε μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA). Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο International Wound Journal.
Οι επιστήμονες  επίσης χρησιμοποίησαν στο εργαστήριο το μέλι και το εφάρμοσαν σε άλογα που είχαν πληγές που δεν επουλώνονταν και ήταν ανθεκτικές σε άλλες θεραπείες. Μετά τη χρήση του μελιού με τα βακτήρια , όλα τα τραύματα επουλώθηκαν.
Μέχρι στιγμής, τα βακτήρια του μελιού έχουν δοκιμαστεί μόνο στο εργαστήριο κατά των ανθρώπινων παθογόνων οργανισμών, οπότε δεν ξέρουμε αν θα είναι εξίσου αποτελεσματικά για τις ανθρώπινες πληγές, αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά .
Η ομάδα εξήγησε σε δελτίο Τύπου ότι πιστεύει ότι τα LAB είναι τόσο ισχυρά, επειδή παράγουν ένα ευρύ φάσμα ουσιών, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με τους παθογόνους παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
«Τα αντιβιοτικά είναι ως επί το πλείστον δραστικές ουσίες, αποτελεσματικές ενάντια σε μόνο ένα στενό φάσμα βακτηρίων", δήλωσε ο Tobias Olofsson, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε ένα δελτίο τύπου.
"Αυτά τα 13 βακτήρια του γαλακτικού οξέος παράγουν το σωστό είδος των αντιμικροβιακών ενώσεων, όπως απαιτείται, ανάλογα με την απειλή. Φαίνεται ότι ο μέλι των μελισσών λειτούργησε καλά για εκατομμύρια χρόνια στην προστασία της υγείας και ενάντια στους επιβλαβείς μικροοργανισμούς.  Ωστόσο, δεδομένου ότι το μέλι που αγοράζουμε στα καταστήματα δεν περιέχει τα ζωντανά βακτήρια γαλακτικού οξέος, πολλές από τις μοναδικές του ιδιότητες έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.