Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Μέλι και βασιλικός πολτός αναστέλλουν τον καρκίνο.

Το μέλι αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, η οποία από την εποχή του Ιπποκράτη είναι γνωστή για την ευεργετική δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στα πλαίσια της έρευνας για την ευεργετική επίδραση της διατροφής με μέλι και βασιλικό πολτό μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ στην Κροατία διαπίστωσε πως μια σειρά προϊόντων από τις μέλισσες μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των όγκων ή την εξάπλωση τους στο σώμα. Οι ερευνητές έκαναν αναλύσεις για το δηλητήριο της μέλισσας, το μέλι, την πρόπολη, αλλά και την ουσία που χρησιμοποιούν οι μέλισσες-την «κόλλα»- για την κατασκευή των κυψελών. Τέλος εξέτασαν τον βασιλικό πολτό.
Τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από πειράματα σε ποντίκια στο εργαστήριο. Το πείραμα ξεκίνησε με τη δημιουργία όγκων στα ποντίκια διαμέσου ενέσεων καρκινικών κυττάρων και αμέσως μετά χορηγήθηκε κάθε προϊόν της μέλισσας σε διαφορετικό ποντίκι. Μετά από διάφορες μετρήσεις αποδείχτηκε πως η χορήγηση μελιού από το στόμα ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, πριν την ένεση των καρκινικών κυττάρων. Όταν στα ποντίκια έγιναν ενέσεις με βασιλικό πολτό - ταυτόχρονα με τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων - η εξάπλωση του καρκίνου, μειώθηκε σημαντικά.
Όταν εγχύθηκε πρόπολη ή καφεϊκό οξύ (ένα χημικό συστατικό της πρόπολης) οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικά μειωμένη υποδόρια ανάπτυξη του όγκου, γεγονός που προκάλεσε αύξηση του προσδόκιμου ζωής στα ποντίκια και αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης στα ποντίκια.
Σημαντική ήταν και η παρατήρηση της ομάδας για το δηλητήριο της μέλισσας, το οποίο όταν εγχύθηκε απευθείας στον καρκινικό όγκο, συνετέλεσε σημαντικά στην συρρίκνωσή του.
Οι έρευνες σε αυτό το πεδίο θα συνεχιστούν καθώς οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν ποιος είναι και πως λειτουργούν ακριβώς τα συστατικά του μελιού ενάντια στα καρκινικά κύτταρα ή με ποιον τρόπο βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει την ανάπτυξη των όγκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.