Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες και οι επιπτώσεις τους

Oι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες βασίζονται στην αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνης από πηγές όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, την γαλοπούλα, το ψάρι, τα αυγά, στην απεριόριστη πρόσληψη λίπους καθώς και στην αυστηρός μειωμένη πρόσληψη τροφών αυξημένων σε υδατάνθρακες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια και γαλακτοκομικών προϊοντων (εκτός των τυριών).
Πολλές έρευνες στηριζόμενες σε αυτές τις δίαιτες είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να σταματήσουν την εφαρμογή τους λόγω πολλών αρνητικών επιπτώσεων όπως:

- Εμφάνιση αφυδάτωσης
- Πονοκεφάλων
- Δυσκοιλιότητας
- Αυξημένου ουρικού οξέος καθώς και
- Αβιταμινώσεων.

Οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες παρουσιάζουν τον κίνδυνο να είναι διατροφικά ανεπαρκής.
Αυτό συμβαίνει διότι οι δίαιτες αυτές μειώνουν την πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών, ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου που θεωρούνται σημαντικά για την διατήρηση της υγείας του σώματος μας.

Οσον αφορά το καρδιαγγειακό μας σύστημα, η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπών (από αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κίτρινων τυριών και ζωικού λίπους) μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις αυξάνοντας τα επίπεδα της ολικής και LDL χοληστερίνης και έτσι τον κίνδυνο για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, θρόμβωσης , επιβαρύνοντας έτσι την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Όσον αφορά την σωστή λειτουργία των οστών μας και την πρόληψη της οστεόπωρησης, οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες αυξάνουν την απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα.

Αυτό θεωρείται ιδιαιτέρα σημαντικό ειδικότερα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση όσο και για την 3η ηλικία, όπου οι κίνδυνοι είναι για την μείωση της οστικής μάζας και την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Τέλος όσον αφορά την πρόληψη καρκίνου πληθώρα ερευνών έχουν αποδείξει τον προστατευτικό ρόλο των φρούτων, λαχανικών και πολύσπορων δημητριακών ενάντια στον καρκίνο του παχέως εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος, των πνευμόνων, του στομάχου, του οισοφάγου και της χοληδόχου κύστεως.

Οι τροφές αυτές, μέσω της παροχής αντιοξειδοτικών, πολυφαινόλων και φυτικών ινών, προστατεύουν το σώμα μας μειώνονται τις πιθανότητες εμφάνιση καρκίνου. Πολλές δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες (άρα και σε φρούτα, λαχανικά και πολύσπορα δημητριακά) παρέχουν αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνοντας την πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέου σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τέλος η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνης και λίπους έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση νεφρολιθίασης.
Από όλα τα παραπάνω λοιπόν κατανοούμε πως η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η οποία στηρίζεται στην αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, πολύσπορων προϊόντων, οσπρίων, γαλακτοκομικών και λευκού κρέατος και στην μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών, βοηθά αποτελεσματικά στην πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου καθώς και μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας.

Επιστημονική Βιβλιογραφία
#8226; Adam-Perrot, A., Clifton , P & Brouns, F. (2006 ).Low-carbohydrate diets :nutritional and psysiologival effects.Obesity Reviews, 7, 49-58.
#8226; Bilsborough, SA, Crowe, TC (2003). Low-carbohydrate diets ; what are the potential short- and long-term health implications?, Asia Pacific.Journal of clinical Nutrition , 12, 396-404

Επιμέλεια: Μαρία Κουφάκη (MSc) - Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος 
Πηγή: Επιστημονική Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.