Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Παχαίνει η μπύρα;

Η μπύρα είναι ίσως το πιο συνηθισμένο ποτό, ιδιαίτερα στη ζωή ενός άντρα. Η μπύρα όμως συνοδεύεται και από τη φήμη, ότι αν την πίνεις θα αποκτήσεις και τη λεγόμενη "μπυροκοιλιά".
Αυτό όμως πολύ σύντομα θα καταλάβουμε, ότι δεν είναι πάρα ένας μεγάλος μύθος. Για να δούμε τελικά, "πόσες θερμίδες έχει μια μπύρα;" και ποια είναι η σύγκριση της με άλλα ροφήματα και άλλα ποτά.

Πόσες θερμίδες έχει μια μπύρα;

Ένα ποτήρι μπύρας (4-5% αλκοόλ) των 250ml έχει 110 θερμίδες ή αλλιώς ένα μπουκάλι των 500ml έχει 220 θερμίδες. Με μια 1η ματιά διαπιστώνουμε ότι οι θερμίδες δεν φαίνονται και τόσες πολλές, ακόμα και 1-2 ποτήρια μπύρα την ημέρα μαζί με το φαί να πίνετε, η επιβάρυνση σε θερμίδες δεν θα είναι τόσο μεγάλη, αν σκεφτείτε ότι ο μέσος άντρας καίει την ημέρα 2000 θερμίδες, ενώ η γυναίκα 1500 θερμίδες.

Πόσες θερμίδες έχουν άλλα ροφήματα;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον χυμό πορτοκάλι, ένα ποτήρι των 250ml περιέχει 170 θερμίδες. Άρα, η αντίστοιχη ποσότητα σε χυμό πορτοκάλι έχει μακράν περισσότερες θερμίδες από ότι αυτής της μπύρας. Με λίγα λόγια πιο εύκολα θα σας παχύνει ο χυμός πορτοκάλι, παρά η μπύρα.
Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα χυμού, φρουτοποτό με νέκταρ από βύσσινο, ένα ποτήρι των 250ml περιέχει περίπου 132 θερμίδες. Λιγότερες από το χυμό πορτοκάλι, αλλά και πάλι περισσότερες από την αντίστοιχη ποσότητα μπύρας.
Στα 2 παραπάνω παραδείγματα, εκτός ότι έχουν παραπάνω θερμίδες από τη γνωστή μας μπύρα, έχουν και πολλά σάκχαρα, ενώ αν οι χυμοί είναι συσκευασμένοι, σίγουρα θα περιέχουν και αρκετή ποσότητα ζάχαρης.

Ας πούμε ένα ακόμα παράδειγμα, με αλκοολούχο ποτό αυτή τη φορά. Η γνωστή σε όλους ΒΟΤΚΑ, όπου ένα ποτήρι βότκα πορτοκάλι περιέχει 180 θερμίδες και αυτό τελικά υπερτερεί κατά πολύ της μπύρας.

Συμπέρασμα

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ο όρος "μπυροκοιλιά" δεν υφίσταται και είναι απλά μια φήμη, ότι και καλά οι μπύρες είναι αυτές που θα σε παχύνουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι δε θα σε παχύνουν οι μπύρες ή οποιαδήποτε άλλη τροφή που θα καταναλώσεις, το μόνο που θα σε παχύνει είναι έξτρα θερμίδες που θα πάρεις (πλην από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας). Αυτό στην ουσία σε παχαίνει και μόνο αυτό. Είτε οι επιπλέον θερμίδες έρχονται από τη μπύρα, είτε από τα γλυκά, είτε από τους χυμούς, είτε από τα δημητριακά ή είτε από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Έτσι και πάρεις παραπάνω θερμίδες από ότι χρειάζεσαι θα παχύνεις. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Αν κάνεις λοιπόν κοιλιά, δε θα φταίει η μπύρα φυσικά, αλλά μόνο η κακή καθημερινή σου διατροφή θα φταίει 100%.
                                                                                                   Πηγή: fit4art

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.