Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ανοιξιάτικο ρείκι

Στην χώρα μας έχουμε άλλο ένα θαυμάσιο μελισσοκομικό φυτό που ανθίζει αργά τον χειμώνα, το ανοιξιάτικο ρείκι (Erica arborea). Σε κάποια μέρη το ονομάζουν και πλοκό, διότι με τα κλαδιά του έπλεκαν καλύβες και στάνες για τα ζώα τους. Άλλες ονομασίες του είναι Aσπρούλαασπρόρεικορείτζιο και ασπρόξυλο.
Το ύψος του ξεπερνά τα 3 μέτρα, προτιμά όξινο έδαφος και φύεται εκεί που φύεται η Κουμαριά και η Σουσούρα (φθινοπωρινό ρείκι).
Περίοδος ανθοφορίας του είναι από μέσα Φεβρουαρίου και κλιμακώνεται μέχρι το τέλος του Απρίλη. Είναι πολυετής αειθαλής θάμνος, ανθεκτικός σε ξηρασία αλλά και σε παγωνιές, πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραφυάδες.
Καλό είναι να τοποθετούμε πλαίσια με άκτιστα κεριά, για να αποφύγουμε το μεγάλο μπλοκάρισμα της γέννας από τις γύρες και το νέκταρ που εισέρχονται στις κυψέλες την εποχή άνθησης του ανοιξιάτικου ρεικιού.
Είναι και αυτό πολύ ανθεκτικό φυτό σε βροχές, αφού τα άνθη του είναι σαν καμπανούλες όπως και της κουμαριάς. Έτσι, ούτε βρέχονται οι γυρεοδότες στήμονες (ανθήρες) ούτε ξεπλένεται το νέκταρ απο τις στάλες τις βροχής. Όποτε επισκεφθούν οι μέλισσες τα άνθη μπορούν να συλλέξουν τόσο την στεγνή γύρη αλλά και το νέκταρ του φυτού.

Η 
Το ανοιξιάτικο ρείκι είναι χρήσιμο για τα μελίσσια διότι την περίοδο που ανθοφορεί, η βασίλισσα αρχίζει να αυξάνει καθημερινά την γέννα της. Ο γόνος που μεγαλώνει έχει διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις τόσο σε φρέσκια γύρη όσο και σε νέκταρ. Το ανοιξιάτικο ρείκι καλύπτει αυτές τις επιτακτικές ανάγκες των μελισσιών, αφού τις παρέχει σε μεγάλες ποσότητες.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την εποχή άνθησης του ανοιξιάτικου ρεικιού, τα μελίσσια είναι μικρά και μεσαίας δυναμικότητας τόσο σε πληθυσμούς όσο και σε γόνους. Καλό είναι να τοποθετούμε πλαίσια με άκτιστα κεριά, για να αποφύγουμε το μεγάλο μπλοκάρισμα της γέννας από τις γύρες και το νέκταρ που εισέρχονται στις κυψέλες.
Η γύρη έχει χρώμα υπόλευκο προς το κρεμ. Το μέλι κεχριμπαρί προς το κοκκινωπό στην εμφάνιση, γλυκό, αρκετά αρωματικό και ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Λέγεται πως το ανοιξιάτικο ρεικόμελο όπως και το μέλι της ελάτης έχουν υψηλές περιεκτικότητες σιδήρου. Το μόνο μειονέκτημα του είναι ότι κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.
Το ξύλο του είναι πολύ σκληρό και χρησιμοποιείται στην ξυλογλυπτική για την κατασκευή ανθεκτικών μικροαντικειμένων, λαβές μαχαιριών, τσιμπούκια, πίπες, εικόνες, κάδρα φωτογραφιών κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.