Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο τεστ, ανιχνεύει τον καρκίνο των πνευμόνων νωρίτερα από τις απεικονιστικές εξετάσεις!

Μια σημαντική επιστημονική ανακοίνωση έγινε πρόσφατα από επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν και δυο Έλληνες ερευνητές, στη Βρετανία, σχετικά με την έγκαιρη πρόγνωση του καρκίνου των πνευμόνων.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος (υγρής βιοψίας) που μπορεί να προβλέψει την υποτροπή του καρκίνου των πνευμόνων ακόμα και ένα έτος νωρίτερα σε σχέση με την ανίχνευση με την χρήση ακτινογραφίας και τομογραφίας. Το τεστ μπορεί μάλιστα να «προβλέψει» τη νόσο ακόμα και πριν τα πρώτα συμπτώματα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Ανιχνεύει το DNA του καρκινικού όγκου, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα του ασθενούς προτού οι όγκοι γίνουν αντιληπτοί και εκτιμάται ότι το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και καρκίνους που έχουν όγκο μόλις 0,3 κυβικών χιλιοστών.
Είναι φυσικά άμεσα αντιληπτό πόσο μπορεί να βοηθήσει η συγκεκριμένη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της νόσου και κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση της.
Πως η ερευνητική ομάδα οδηγήθηκε στην ανακάλυψη
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Άμπος, ανέλυσαν γενετικά όγκους από 100 ασθενείς με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων. Η έρευνά τους συνήγαγε πως όσοι όγκοι περιείχαν μεγαλύτερο ποσοστό ασταθών χρωμοσωμάτων, έχουν τετραπλάσια πιθανότητα υποτροπής της νόσου ή θανάτου μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Στην συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα αυτών των 100 ασθενών αναζητώντας ίχνη του καρκινικού DNA.
Αμέσως μετά, με βάση τα παραπάνω ευρήματα, ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό τεστ (TRACERx) όπου δοκίμασαν σε δείγματα αίματος από 24 άλλους ασθενείς, οι οποίοι είχαν στο παρελθόν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση όγκων στον πνεύμονα. Με αυτό τον τρόπο, κατάφεραν να εντοπίσουν με ακρίβεια 92% τις περιπτώσεις που ο καρκίνος επρόκειτο να επιστρέψει μέσα σε ένα έτος.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα του καρκινικού DNA στο αίμα των ασθενών τόσο πριν όσο και μετά τη χημειοθεραπεία που είχε προηγηθεί της χειρουργικής επέμβασης. Διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος επιστρέφει, όταν τα επίπεδα του DNA του όγκου δεν μειώνονται μετά τη χημειοθεραπεία, γεγονός που αποδεικνύει πως ο όγκος αντιστέκεται στην αντικαρκινική φαρμακευτική αγωγή και υφίσταται ακόμα στον πνεύμονα ή έχει επεκταθεί. Αντίθετα, σε όσους ασθενείς ο καρκίνος δεν θα υποτροπιάσει, το DNA του όγκου είναι πλέον μη ανιχνεύσιμο στο αίμα τους μέσα σε 48 ώρες μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου.
Το μειονέκτημα του τεστ αυτή την χρονική στιγμή είναι το υψηλό του κόστος αν και πιστεύεται πως αυτό θα γίνει πιο προσιτό στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Στην έρευνα συμμετείχαν και δύο Έλληνες επιστήμονες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του Τμήματος Θωρακοχειρουργικής του University College του Λονδίνου και ο Απόστολος Νάκας του Τμήματος Θωρακοχειρουργικής του Νοσοκομείου Γκλένφιλντ του Λέστερ.
Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Nature.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.