Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Το φτηνό το μέλι το τρώνε......οι σκύλοι.

Εκτεταμένη απάτη με το μέλι κατήγγειλε η κυπριακή εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ στις αρχές της χρονιάς. Το θέμα είναι πολύ ανησυχητικό, αφού οι ελλιπείς έλεγχοι οδήγησαν σε μια πρωτοφανή πρωτοτυπία: βάφτισαν μέλι άμυλο πατάτας με συμπυκνωμένα αρώματα!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ που υπογράφει η δημοσιογράφος Μαρία Παναγιώτου, επιτήδειοι στήνουν κομπίνες με το μέλι, καθώς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν την ποιότητα του μελιού που φτάνει στους καταναλωτές.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία από τον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων, μέσα σε ένα εξάμηνο εισήχθησαν στην Κύπρο 350 τόνοι χύμα μελιού και λήφθηκαν μόνο δύο δείγματα ανάλυσης μόνο για φυτοφάρμακα. Συνέπεια αυτής της αδυναμίας ελέγχων είναι ότι οι καταναλωτές στην Κύπρο δεν μπορούν να ξέρουν αν το μέλι που αγοράζουν είναι τοπικό ή εισαγόμενο, αν περιέχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή αντιβιοτικά, ακόμη και αν είναι πραγματικά μέλι. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελισσοκόμων, κ. Πάμπος Χριστοδούλου διαμαρτυρήθηκε για την ουσιαστική απουσία ελέγχων με επιστολές στις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες αλλά και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το μέλι που εισήχθη από διάφορες χώρες σε λίγες μόνο περιπτώσεις εμφιαλώθηκε και διατέθηκε ως εισαγόμενο μέλι. Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις -όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, αναμίχθηκε με μέλια ντόπιων παραγωγών ώστε να κατεβάσει την αξία του και έφτασε στα ράφια χωρίς καμία ένδειξη στην ετικέτα.
Χωρίς αμφιβολία πάντως, το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει αναδειχτεί στην αγορά μελιού είναι η αποκάλυψη πως σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κύπρου είχε διατεθεί ως μέλι και μάλιστα στην τιμή των 18 ευρώ απλό άμυλο εμπλουτισμένο με αρώματα -δηλαδή αμυλοσιρόπι.
Το ερώτημα είναι αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συμβεί και αλλού χωρίς να εντοπιστεί, όταν οι έλεγχοι -εν  μέρει και λόγω της οικονομικής κρίσης- είναι από ανύπαρκτοι έως ανεπαρκείς.
Φαίνεται πλέον πως οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αγοράζοντας μέλι μόνο από αξιόπιστες πηγές και να ζητούν πιστοποιήσεις ποιότητας. Το πολύ φτηνό μέλι είναι συχνά προμήνυμα χαμηλής ποιότητας και ανάμιξης μελιών διαφορετικής προέλευσης. Αντιθέτως το υψηλό ποσοστό γυρεόκοκκων αποτελεί εγγύηση εφαρμογής ορθών πρακτικών συλλογής και εμφιάλωσης που εάν συνδυαστεί με την επιλογή προμηθευτή υψηλής αξιοπιστίας, θα σας κρατήσει μακριά από σιρόπια ή χαμηλής ποιότητας μέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.