Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ξεχειμώνιασμα μελισσιών η' νοζεμίαση;


Συνάδελφοι, έχει γίνει πολύ συζήτηση για το ξεχειμώνιασμα των μελισσών και ακόμη περισσότερη για την μόνωση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στην κυψέλη πάνω από τα πλαίσια. Πάντα πίστευα πως για την χώρα μας δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μονώσεις λόγω του ήπιου κλίματος που έχει (εξαιρούνται ελάχιστες περιοχές).
   Μετά τις προγνώσεις της ΕΜΥ για την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας, επικράτησε ένας πανικός στο διαδίκτυο, να βάλουμε μονώσεις μέσα, μονώσεις από πάνω, να κλείσουμε αεραγωγούς, να κλείσουμε πάτους κ.τ.λ.
   Η αλήθεια είναι πως και εγώ ανησύχησα ακούγοντας ακόμα και έμπειρους μελισσοκόμους να φοβούνται για μεγάλες απώλειες μελισσιών. Σήμερα λοιπόν που άνοιξε ο δρόμος από το χιόνι πήγα να δω ένα μελισσοκομείο που έχω στους πρόποδες του Ελικώνα (κεντρική Ελλάδα).Αυτά τα μελίσσια μπήκαν στον Χειμώνα 6ρια έως 9ρια. Στα περισσότερα από αυτά είχα κλειστούς πάτους, μια δύκιλη τροφή και τα δέκα πλαίσια μέσα και από πάνω ένα απλό κηρόπανο που άφηνε δύο δάχτυλα κενό γύρω-γύρω, ανοιχτούς όλους τους αεραγωγούς και χειμερινό πορτάκι.
 
Από έναν τοπικό μετεωρολογικο σταθμό πήρα στοιχεία για τις θερμοκρασίες που επικράτησαν τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή. Είδα λοιπόν ότι για τρεις συνεχόμενες ημέρες είχε ολικό παγετό, δηλαδή η θερμοκρασία καθ όλη την διάρκεια της ημέρας δεν ξεπέρασε του 0 βαθμούς. Κυριακή και Δευτέρα μάλιστα η θερμοκρασία κυμάνθηκε από -13 έως-4 η υψηλότερη.
     Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν πήγαινα να αντικρίσω την...καταστροφή. Σας ενημερώνω λοιπόν πως όλα τα μελίσσια ήταν ζωντανά και σε πολλή καλή κατάσταση.
     Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα πως δεν χρειάζεται να κάνουμε ''κρεμμύδια'' τα μελίσσια μας, αλλά αντιθέτως να τα αφήνουμε να αναπνέουν γιατί αλλιώς θα έχουν υγρασία και τις απώλειες από την νοζεμίαση θα τις δούμε τους επόμενους μήνες.
   Αυτή είναι η γνώμη μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.