Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Κορεσμένα λίπη, ο ''θάνατος'' της καρδιάς.

Αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το κόκκινο κρέας και το βούτυρο, αυξάνετε άθελά σας και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας αμερικανικής έρευνας.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό ‘British Medical Journal', και διενεργήθηκε υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Κι Σαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τα στοιχεία προήλθαν από περίπου 73.000 γυναίκες και 42.600 άνδρες, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη έρευνα για μια περίοδο 25 ετών.
Κάθε τέσσερα χρόνια οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν την κατάσταση της υγείας τους καθώς και τις πιθανές αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων αποδείχτηκε πως όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, είχαν κατά μέσο όρο 24% αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από στεφανιαία νόσο. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η αντικατάσταση σε ποσοστό μόνο του 1% των κορεσμένων λιπαρών οξέων με ισοδύναμες θερμίδες από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη, υδατάνθρακες από δημητριακά ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αρκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά περίπου 4% έως 8%!
Με βάση αυτά τα πορίσματα αλλά και παλαιότερα ερευνητικά συμπεράσματα που αφορούν την σχέση των καρδιαγγειακών νοσημάτων με τα λιπαρά οξέα, οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να αντικαταστήσουν, όπου είναι εφικτό, τα κορεσμένα λίπη με ακόρεστα, με πλήρη δημητριακά και με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για καθαρά προληπτικούς λόγους.
Info
Όταν αναφερόμαστε στα κορεσμένα λιπαρά οξέα, εννοούμε όσα φέρουν πλήρη αναλογία των ατόμων υδρογόνου στη χημική σύστασή τους. Σε αυτόν τον τύπο οφείλεται και η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, η οποία θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες για καρδιακά νοσήματα. Μεγάλη προσοχή λοιπόν στην ποσότητα των ζωικών λιπών, των επεξεργασμένων τροφίμων, των τηγανητών και των γλυκών με βούτυρο και μαργαρίνη που καταναλώνετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.