Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Αντιοξειδωτικές τροφές και υγεία

Καθημερινά όλο και περισσότερες έρευνες άλλα και τοποθετήσεις ειδικών αναφέρονται στα αντιοξειδωτικά και την ευεργετική τους δράση για τον οργανισμό μας. Ο όρος αντιοξειδωτικά έχει μπεί για τα καλά πλέον στην καθημερινότητά μας και μας απασχολεί όλο και πιο πολύ, καθώς η σωστή και υγιεινή διατροφή κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.  Ειδικά σε περιόδος μετά τις γιορτές όπου η ανάγκη μας για λίγο πιο υγιεινή ζωή είναι αυξημένη.
Προτού αναφερθούμε όμως αναλυτικά στις τροφές που έχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία, καλό είναι να γνωρίζουμε τι είναι τα αντιοξειδωτικά και σε τι ακριβώς μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό μας. Ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να παράγει δικά του αντιοξειδωτικά, τα οποία όμως δεν αρκούν για να αντεπεξέλθουν στην πληθώρα των «εχθρών» που αντιμετωπίζει καθημερινά. Κυριότεροι «εχθροί» του οργανισμού μας είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η ηλιακή ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.α. Αποτέλεσμα όλων των αυτών  είναι η δημιουργία ελευθέρων ριζών.
Παρόλο που οι ελεύθερες ρίζες συνιστούν μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού μας, η αυξημένη τους συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα και το DNA. Επίσης είναι υπεύθυνες για την οξείδωση του οργανισμού, για διάφορες χρόνιες παθήσεις αλλά και την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου. Εδώ λοιπόν έρχονται τα αντιοξειδωτικά και αναλαμβάνουν δράση, καθώς ο ρόλος τους είναι να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση.Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C,η βιταμίνη Ε, το β-καροτένιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το λυκοπένιο, τα φλαβονοειδή, οι φαινόλες και το συνένζυμο Q10.

Οι ουσίες αυτές έχουν αντικαρκινική δράση, προστατεύουν τα κύτταρα αλλά και την καρδιά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, βελτιώνουν την ψυχική υγεία και αυξάνουν τις πνευματικές ικανότητες. Παράλληλα, ενισχύουν την όραση και διατηρούν ελαστικό το δέρμα, αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση.

Σύμφωνα με μελέτες υπάρχει μια μονάδα μέτρησης (μονάδα Orac) η οποία μας δείχνει την συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στις διάφορες τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε. Ο κάθε άνθρωπος λοιπόν πρέπει να λαμβάνει ημερησίως 3.300 έως 5.000 μονάδες Orac σε καθημερινή βάση ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα για τον οργανισμό του.Ας δούμε λοιπόν τώρα μερικές από τις κυριότερες τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και συγκεντρώνουν αρκετές μονάδες της κλίμακας Orac:

Το Goji Berry (γκότζι μπέρι) θεωρείται υπερτροφή, αναζοωγονεί και δίνει ενέργεια στον οργανισμό, ενώ οι αντιοξειδωτικές του μονάδες είναι περίπου 25.100. Το αμέσως επόμενο είναι το βατόμουρο, δεύτερο στην λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών και πλούσιο σε βιταμίνη C.

Ακολουθούν τα δαμάσκηνα, τα ‘’θαυματουργά’’ μύρτιλλατο ρόδι και ο χυμός σταφυλλιού (1 ποτήρι την ήμερα έχει ευεργετική δράση για την καρδιά).

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι επίσης διάφορα καρυκεύματα όπως, το γαρύφαλλο και  η κανέλα, αλλά και η μαύρη σοκολάτα.Από την λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά το πράσινο τσάι, το μπρόκολοτο γκρέιπφρουτ και τα παντζάρια. Επίσης, η σαρδέλα (πλούσια σε συνένζυμό Q10), τα καλαμάρια και όλα τα θαλασσινά (καλές πηγές σεληνίου), αλλά και το κόκκινο κρασί είναι τροφές πλούσιες σε αντοξειδωτικά και απαραίτητες για την θωράκιση του οργανισμού μας.

Ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίζουμε τις τροφές εκείνες που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι το χρώμα τους. Όσο πιο σκούρο και έντονο είναι, τόσο περισσότερες και οι αντιοξειδωτικές μονάδες μιας τροφής. Μπορείτε λοιπόν να προστατεύσετε τον οργανισμό σας απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική επίθεση εισάγοντας τις τροφές αυτές στην καθημερινή σας διατροφή, τα αποτελέσματα από τις ευεργετικές τους ιδιότητες θα σας καταπλήξουν!

                                    Dr. Μεριανός Ιωάννης- Βιοπαθολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.