Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Μέλι και υγεία.

Τα τελευταία έτη η επιστημονική έρευνα έχει φέρει στο φως πολλές ευεργετικές ιδιότητες ενός τροφίμου που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες από τους Έλληνες, λόγω της αφθονίας της παραγωγής του στη χώρα μας.
Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν σαν τη γλυκαντική ουσία του πρωινού, με το γάλα, τον καφέ ή το τσάι, ή σαν επάλειψη στο ψωμί και τις φρυγανιές.
Οι ευεργετικές ιδιότητες που φέρει το μέλι για τον ανθρώπινο οργανισμό συνοψίζονται στις εξής:
  • Μείωση των επιβλαβών συνεπειών της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο
  • Βελτίωση της στοματικής υγείας
  • Υγιεινό συντηρητικό τροφίμων
  • Ενίσχυση αντιοξειδωτικού συστήματος
  • Βελτίωση αθλητικής απόδοσης
Μια διεξοδική μελέτη των πιο πρόσφατων επιστημονικών ερευνών, καταδεικνύει ότι το μέλι μπορεί να καθυστερήσει την οξείδωση διαφόρων τροφίμων και κυρίως των κρεάτων για αρκετές ημέρες, καθιστώντας το ένα πολύ ποιοτικό συντηρητικό τροφίμων. Επιπρόσθετα, το μέλι φάνηκε να περιέχει παραπλήσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών με αρκετά φρούτα, συνεπώς είναι απαραίτητο συστατικό για την καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών στο σώμα μας. Έτσι η κατανάλωση μελιού προστατεύει από εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ συγκαταλέγεται στα τρόφιμα που καθυστερούν τη γήρανση.
Αναφορικά με την αθλητική απόδοση, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη μελιού παρέχει άμεσα υδατάνθρακες, οι οποίοι βελτιώνουν την αντοχή, όπως και τα υδατανθρακικά ποτά ή gels που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά τη διάρκεια διαφόρων αθλημάτων. Επιπλέον, η κατανάλωση μελιού σε συνδυασμό με ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης μετά από ασκήσεις με αντιστάσεις, βοηθά στη γρηγορότερη μεταφορά της πρωτεΐνης στις μυϊκές ομάδες, με αποτέλεσμα την καλύτερη μετασκησιακή αποκατάσταση.
Η καθημερινή μικρή κατανάλωση μελιού βοηθά στη συντήρηση σταθερών τιμών γλυκόζης στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά και κάποια άλλα συστατικά που περιέχονται στο μέλι φαίνεται επίσης να έχουν αντιβακτηριδιακή δράση, συνεπώς το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση πεπτικών ελκών, μολύνσεων και φλεγμονών.
Συμπερασματικά, το μέλι σαν γλυκαντική ουσία φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ζάχαρη και οφείλουμε να το εισάγουμε στη διατροφή μας σαν υποκατάστατο αυτής. Χρησιμοποιείστε λοιπόν το μέλι όσο περισσότερο μπορείτε και μειώστε την καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης στο ελάχιστο.


Θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού
  Αντιβακτηριακή δράση:το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητάς του και της υψηλής συγκέντρωσης των ζαχάρων του. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα και προσφέρει ασηψία. Χάρη στις αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθά στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τερηδόνας.
Μεταβολισμός: το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.
Καρδιά-Κυκλοφορικό: η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασης τους. Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των ζαχάρων του και τις ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.
Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.
Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου. Τέλος το μέλι θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά.
Συκώτι: η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος. Το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού μας όπου συντίθενται χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες όπως οι τοξίνες. Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.
Νεφρά: το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα που έχουν παθήσεις νεφρών. Εκτός αυτού το μέλι, σαν υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης, δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό και είναι διουρητικό.
Τέλος το μέλι λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμά του αποκαθιστά την νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης ,ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.