Πρόκειται για μια γιγάντια νυχτοπεταλούδα η οποία με το πέταγμα της σπέρνει τον φόβο και την »καταστροφή» στο μελισσοκομείο μας. Τρέφεται με μέλι και μπαίνει μέσα στις κυψέλες για να το κλέψει. Οι μέλισσες με τον ερχομό της αποδιοργανώνονται και πανικοβάλλονται δίχως πολλές φόρες να μπορούν να την αντιμετωπίσουν.
Φέρει το λατινικό όνομα acherontia atropos , και η τροφή της εκτός απο μέλι στηρίζεται και στο νέκταρ η την μελιτοέκκριση διαφόρων λουλουδιών η φυτών. Όπως όλες οι πεταλούδες , γεννιέται κάμπια και έπειτα πλέκοντας το κουκούλι της μεταμορφώνεται σε πεταλούδα.. Μεγάλη πεταλούδα!!!
Για τις μέλισσες είναι ένας στυγνός εχθρός , και αν το πρόβλημα είναι παρατεταμένο μπορούν ακόμη και να εγκαταλείψουν την κυψέλη τους.
Πως όμως ο μελισσοκόμος θα καταλάβει ότι επσικέπτονται αχερόντιες τα μελίσσι;
Πως όμως ο μελισσοκόμος θα καταλάβει ότι επσικέπτονται αχερόντιες τα μελίσσι;
Τα δείγματα όταν μια κυψέλη αντιμετωπίζει προβλήματα είναι είτε στίγματα πρόπολης στην σανιδά πτήσης είτε η ίδια η πεταλούδα νεκρή πάνω από τους κηρηθροφορείς προπολιασμένη….
Πως αυτη η πεταλούδα εισβάλει μέσα στην κυψέλη όταν μέσα βρίσκονται χιλιάδες φρουροί?
Η πεταλούδα »χτυπά» το αμυντικό σύστημα των μελισσών και κατά κάποιο τρόπο παγώνει τις μέλισσες δίχως να μπορούν να αντιδράσουν και να αντεπιτεθούν. Η αχερόντια όταν μπαίνει μέσα στην κυψέλη , χρησιμοποιεί φερομόνες παρόμοιες με αυτές της μέλισσας οι οποίες την κάνουν ουσιαστικά αόρατη στην κυψέλη. Ενα χημικό όπλο ενάντια σε ολόκληρη την κυψέλη!!!
Παράγοντας έναν χαρακτηριστικο ήχο καταφέρνει και »αδρανοποιεί» όλες τις εργάτριες φρουρούς και έτσι μπορεί στην συνέχεια να κλέψει ελεύθερα το μέλι από τις κηρήθρες.
Οι μέλισσες όπως γνωρίζουμε έχουν ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αμυντικό σύστημα. Και όμως αυτή η πεταλούδα το εκμεταλλεύεται και το αποδιοργανώνει χρησιμοποιώντας χημικά όπλα (δηλαδή φερομόνες) έναντι των μελισσών μας.
Παρ όλα αυτά όμως δεν καταφέρνει πάντα να εξαπατήσει τις μέλισσες Όταν οι εργάτριες την εντοπίσουν και αντιληφθούν την ύπαρξη της αντεπιτίθονται με δηλητηριώδη τσιμπήματα προσπαθώντας να την κυκλώσουν και να την κάνουν σφαίρα έτσι ώστε να ψοφήσει από ασφυξία, τότε της ανοίγουν την κοιλιά και παίρνουν το μέλι τους πίσω.
Πολλές φορές τα τσιμπήματα είναι τελείως »αδύναμα» μπροστά στην acherontia atropos εφόσον διαθέτει έναν αδιάτρητο εξωσκελετό προσαρμοσμένος έτσι ώστε να »αφοπλίζει» το κεντρί των μελισσών.
Μόλις οι μέλισσες στριμώξουν την πεταλούδα αυτή παράγει συριγμούς και ηχητικά κύματα τα οποία επηρεάζουν όλη την κυψέλη , και οι μέλισσες σταματούν την επίθεση εφόσον κατά κάποιο τρόπο τις παγώνει και τις αδρανοποιεί.
Η Αχερόντια παραμένει ένας ιδιαίτερα ζημιογόνος για την μέλισσα οργανισμός και καλό είναι όλοι οι μελισσοκόμοι να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Ένα πορτάκι μπροστά στην είσοδο , ειτε ξύλινο ειτε μεταλλικό είναι αρκετό για να αποτρέψει την πεταλούδα να μπει μέσα στην κυψέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.