Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Το μέλι χαρίζει μακροζωία.

Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά κατά διαφόρων οφθαλμολογικών παθήσεων, κατόπιν ιατρικής συμβουλής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κερατίτιδας που έχουν θεραπευτεί με τη βοήθεια του μελιού.

Παράλληλα βοηθά στην καταπολέμηση διαταραχών που εντοπίζονται στο στομάχι ή το έντερο και είναι πολύ καλό καθαρτικό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Συντελεί στην ταχύτερη καύση των τροφών και βελτιώνει την αφομοίωσή τους από τον οργανισμό.
Η πρακτική ιατρική χρησιμοποιεί πολύ το μέλι σε περιπτώσεις ηπατικών ασθενειών, καθώς θεωρείται ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα κατά των ασθενειών του συκωτιού και της χολής. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι και οι γιατροί που συνιστούν τη λήψη μελιού για τις ασθένειες των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, ενώ το μέλι συντελεί και στη γρήγορη αποβολή άχρηστων υλικών από το αίμα και τους ιστούς.
Η κατανάλωση του μελιού βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των καρδιακών μυών και πιο συγκεκριμένα, η γλυκόζη του μελιού συντελεί στη διαστολή των αρτηριών, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος.
Οι μελετητές και οι γιατροί της αρχαιότητας έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στο μέλι και πίστευαν ότι η κατανάλωσή του συντείνει στην επιμήκυνση της ζωής, πράγμα που οι ειδικοί εκτιμούν ακόμη και σήμερα. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως οι μελισσοκόμοι σε ολόκληρο τον κόσμο προσβάλλονται λιγότερο από τον καρκίνο, πράγμα που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι το μέλι δρα προληπτικά κατά του καρκίνου.
Μέλι για κάθε περίπτωση…
·         Είστε σε δίαιτα; Αν σας αρέσουν τα γλυκά αλλά πρέπει να προσέχετε τη ζυγαριά, αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι, το οποίο όχι μόνο περιέχει λιγότερες θερμίδες, αλλά επιπλέον είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, περιέχει φρουκτόζη, και  μπορούν να καταναλώσουν ακόμη και οι ελαφρώς διαβητικοί.
·         Έχετε βήχα; Για να καταπολεμήσετε το βήχα και τον πονόλαιμο, δεν έχετε παρά να λιώσετε στο στόμα σας λίγο μέλι.
·         Έχετε γρίπη; Μπορείτε να ξεπεράσετε τη γρίπη που σας ταλαιπωρεί προσθέτοντας μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή σ ε ένα ποτηράκι ουίσκι (συμβουλή αποκλειστικά για ενήλικες!).
·         Έχετε μικροπροβλήματα ξηροδερμίας; Για να ανακουφίσετε την κοκκινισμένη και γδαρμένη μύτη από το κρυολόγημα, ή σε περίπτωση που εντοπίσατε κάποια ξηρά σημεία στο δέρμα σας, αλείψτε λίγο μέλι σαν να ήταν κρέμα και αμέσως θα δείτε διαφορά!
·         Αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά τη χώνεψη; Για να έχετε καλύτερη πέψη και χώνεψη, το μέλι μπορεί να σας βοηθήσει.
·         Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Το μέλι μπορεί να αποδειχθεί ένα πρώτης τάξεως υπνωτικό.
·         Σας ταλαιπωρούν αλλεργίες; Μετά από έρευνες αποδείχθηκε ότι παίρνοντας κάθε μέρα ένα κουταλάκι μέλι και γύρη για δύο συνεχόμενα χρόνια, μπορείτε να βελτιώσετε την εποχιακή αλλεργία και ίσως να την ξεπεράσετε, θα πρέπει όμως το μέλι να είναι ακατέργαστο.
Μέλι «εναντίον» ζάχαρης!
Συγκρίνοντας τα δύο προϊόντα, θα πρέπει να αναφέρουμε μεταξύ άλλων ότι η ζάχαρη είναι χημικό προϊόν, ενώ το μέλι δεν υπόκειται σε κανενός είδους χημική επεξεργασία, το σύνολο των σακχάρων του μελιού αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη και όχι από την επικίνδυνη σακχαρόζη που αποτελεί βασικό συστατικό της ζάχαρης, η κατανάλωση μελιού έχει θετικές και μόνο επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση του ποσοστού της χοληστερίνης στο αίμα και επομένως να γίνει η αιτία ασθενειών των τριχοειδών και αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά.
Επιπλέον, 100γρ ζάχαρης περιέχουν 392 θερμίδες, ενώ το μέλι περιέχει 308 και μπορούν να το καταναλώσουν ακόμη και οι διαβητικοί  σε μέτριες ποσότητες. Παράλληλα, ενώ η ζάχαρη είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόκληση βλάβης του παγκρέατος, το μέλι είναι ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα, για το καρδιαγγειακό σύστημα, για το αναπνευστικό και για το0 ουροποιητικό. Έτσι, η κατανάλωση της ζάχαρης συνδέεται με αρκετές παθολογικές ασθένειες, καθώς επίσης και με την παχυσαρκία. Η ζάχαρη είναι ενέργεια σε καθαρή μορφή και εναποτίθεται ως λίπος στο συκώτι και κάτω από το δέρμα, δημιουργώντας παράλληλα προδιάθεση για αρτηριοσκλήρωση. Από την άλλη, η τερηδόνα, παθολογικά που βασανίζει σχεδόν όλα τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, πάντα συνδεόταν με την κατανάλωση ζάχαρης.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι καλό είναι όχι μόνο να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, αλλά όπου κρίνεται απαραίτητη η «συμβολή» της στα φαγητά μας, να την αντικαθιστούμε με μέλι.
Γνωρίζατε ότι…
...οι γιατροί συστήνουν μετά το μητρικό γάλα τα βρέφη να τρέφονται με μέλι, μέχρι το τέλος του 6ου μήνα;
…ένα μικρό κουταλάκι μέλι στο μπιμπερό του μωρού διευκολύνει την οδοντοφυΐα και ενεργεί ως ελαφρύ καθαρτικό για τα νήπια;
…η συνήθεια μας να ξαναβουτάμε το κουτάλι στο βάζο όταν τρώμε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη; Κανονικά πρέπει να πλύνουμε και να σκουπίσουμε καλά το κουτάλι πριν το ξαναχρησιμοποιήσουμε, γιατί το νερό και τα ένζυμα του σάλιου δημιουργούν μικρόβια και αλλοιώνουν την ποιότητα του μελιού.
…σύμφωνα με το νόμο, το μέλι πρέπει να πωλείται σε συσκευασίες του ενός κιλού, για ναπ0οφεύγεται ο κίνδυνος ζύμωσης που δημιουργείται από τον αέρα μιας μεγάλης συσκευασίες όταν σιγά-σιγά αδειάζει;
…οι αθλητές στην αρχαιότητα πριν μπούνε στο στίβο έπαιρναν μέλι γιατί το θεωρούσαν αναζωογονητικό του οργανισμού;
…μία και μόνο έλισσα-συλλέκτρια για να αποκομίσει μια καλά «σοδειά» μελιού επισκέπτεται καθημερινά 2500-3500 λουλούδια;
…ο ανεξήγητος  χορός των μελισσών στην ουσία αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους, κατά τον οποίο οι μέλισσες συνεννοούνται και μεταδίδουν πληροφορίες;
Οι χρυσοί κανόνες για τη σωστή αγορά του μελιού
·         Προσοχή στην υγρασία του μελιού. Όσο πιο πηχτό και πιο «δυσκολοκίνητο» είναι το μέλι, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι η υγρασία του βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα (14-17%). Αντίθετα, όσο πιο ρευστό και «ευκολοκίνητο» είναι το μέλι, τόσο πληθαίνουν οι πιθανότητες να είναι αλλοιωμένο. Η ταχύτητα πτώσης ή κίνησης του μελιού υποδεικνύει την καλή ή κακή κατάσταση του, γιατί εννοείται πως το πηχτό – και κατά συνέπεια καλό-μέλι θα πέφτει πιο αργά.
·         Το μέλι πρέπει να είναι «δεμένο». Και όταν λέμε «δεμένο» εννοούμε ότι πρέπει να προσέξετε να μην έχει αφρούς στην επιφάνεια του, στα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευασίας και κάτω από το καπάκι, γιατί διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μέλι να έχει «κακοποιηθεί» και τότε είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μέλι κακής ποιότητας.
·         Κάντε τη σωστή επιλογή! Εάν θέλετε καλό μέλι, τότε θα πρέπει να επιλέγετε εκείνες τις συσκευασίες που στις ετικέτες τους φέρουν την ένδειξη «μέλι άθερμο και ανεπεξέργαστο». Το άθερμο μέλι είναι αυτό που δεν υπόκειται σε κανενός είδους βρασμού και κατά συνέπεια υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να διατηρεί έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Το χειμώνα, που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες προκαλούν την κρυστάλλωση του μελιού, ορισμένοι μελισσοκόμοι καταφεύγουν στο βρασμό του μελιού προκειμένου να «αποκρυσταλλώσουν» και να το προωθήσουν έτσι στην αγορά, κυρίως επειδή το κρυσταλλωμένο –δηλαδή το πολύ συμπαγές μέλι- δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην αγορά από τους καταναλωτές. Το «ανεπεξέργαστο» μέλι είναι το μέλι που δεν έχει υποστεί επεξεργασία, όπως συμβαίνει αντίθετα με το μέλι των μεγάλων βιομηχανιών που η παραγωγή του περνάει από διάφορα στάδια τροποποίησης και επεξεργασίας (διήθηση, βιομηχανικό φιλτράρισμα, παστερίωση, επιμέρους θερμάνσεις), με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται,
·         Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης. Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάζουμε την ημερομηνία λήξης του μελιού, όπως άλλωστε και όλων τν προϊόντων, ένα κλασικό σύμπτωμα παλιού τυποποιημένου μελιού που διατηρήθηκε σε υψηλές θερμοκρασίες, το λεγόμενο «μέλι διαχωρισμένο σε δύο φάσεις», είναι παρουσία ενός υγρού στρώματος μελιού πάνω από το παχύρευστο στρώμα που καλά θα κάνετε να αποφεύγετε την αγορά του.
Και το μέλι χρειάζεται φροντίδα…
·         Μην αφήνετε το μέλι σε μεγάλες συσκευασίες. Να αγοράζετε μέλι σε μικρά δοχεία, γιατί όταν αργότερα αρχίζει να κατεβαίνει η στάθμη του δοχείου, μπορεί να αλλοιωθεί το περιεχόμενο λόγω της ζύμωσης από τον αέρα στην άδεια επιφάνεια.
·         Φυλάσσετε το μέλι σε μέρος δροσερό, ξηρό, σκοτεινό και άοσμο. Το μέλι συντηρείται ακόμα και για τρία χρόνια, όταν η θερμοκρασία του χώρου παραμένει στους 10oC. Η υγρασία δεν πρέπει να ξεπερνά το 65%, γιατί υπάρχει κίνδυνος απορρόφησης της από την επιφάνεια του μελιού. Το ηλιακό φως αλλοιώνει την θερμοκρασία και κατά συνέπεια την ποιότητα του μελιού, ενώ προσοχή χρειάζεται και στα προϊόντα που βρίσκονται γύρω από το μέλι, καθώς το μέλι απορροφά ιδιαίτερα όλες τις οσμές.
·         Το ξίνισμα του μελιού δεν σημαίνει και το έλος του! Αν ανακαλύψετε ότι ξίνισε το μέλι που αγοράσατε, μην το πετάξετε. Το ξίνισμα του μελιού γίνεται με αργό ρυθμό και ολοκληρώνεται σε 6-12 μήνες από το ξεκίνημα του, πράγμα που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο ξίνισμα μπορεί να είναι επιφανειακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.