Αίτιο: Οφείλεται στο Βακτήριο Στρεπτόκοκκο που προσβάλλει προνύμφες μικρής ηλικίας. Όμως μπορούν να βρεθούν και άλλα βακτήρια όπως ευρυσίδη, φέκαλλης, άλβεϊ και λατερόσπορος στις προσβεβλημένες προνύμφες αλλά η παθογέννεση δεν προέρχεται από αυτά. Το ευρυσίδης βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στις υγιείς και περισσότερο στις άρρωστες προνύμφες μετά την τρίτη μέρα της ηλικίας της. Το φεκάλης εντοπίζεται στο νέκταρ και τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες και προκαλεί όξινη μυρωδιά στον προσβεβλημένο γόνο και τα Άλβεϊ και λατερόσπορος είναι σαπροφάγα βακτήρια.
Παθογένεια: Οι προνύμφες προσβάλλονται στις πρώτες 48 ώρες τους
και πολλαπλασιάζονται στο μεσαίο έντερο της προνύμφης καταστρέφοντας την περιτροφική μεμβράνη και προσβάλλει το επιθήλιο του εντέρου. Εντοπίζονται σε μεγάλο αριθμό οι μολυσμένες προνύμφες και πρέπει να απομακρύνονται στο αρχικό στάδιο της προσβολής από τις μέλισσες πριν γίνουν ορατά τα συμπτώματα της ασθένειας. Προσβάλλονται και οι μεγαλύτερες, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα επειδή πρόλαβαν τις πρώτες μέρες της ζωής τους να πάρουν τροφή. Οι προσβεβλημένες έχουν κίτρινη απόχρωση και συνήθως πεθαίνουν πριν σφραγιστεί το κελί τους. Μερικές που φθάνουν στο στάδιο του ακμαίου αλλά είναι μικρότερες από τις υγιείς και φορείς μικροβίων. Το βακτήριο μπορεί να βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μελίσσι χωρίς συμπτώματα μέχρι να ευνοηθούν οι συνθήκες, συνήθως Μάιο με Αύγουστο.
Οι τρόποι μετάδοσης:Συνήθως από τις οικιακές που καθαρίζουν τα κελιά του γόνου. Όσες μολυσμένες, φθάσουν στο στάδιο της συλλέκτριας απομακρύνονται από το γόνο και αυτό είναι προφύλαξη για το μελίσσι.
Παράγοντες που ευνοούν την ασθένεια: Εκδηλώνεται στο ασφράγιστο γόνο, οι άρρωστες προνύμφες χάνουν το μαργαριταρώδες χρώμα τους και κιτρινίζουν ελαφρά, έχουν τραχείες έντονα ορατές και αλλάζουν θέση στο κελί, μετά το θάνατο σαπίζουν σε ρευστή καστανή μάζα. Στη συνέχεια η προνύμφη μεταβάλλεται σε λέπι που εύκολα το απομακρύνουν οι μέλισσες. Ο γόνος γίνεται διάσπαρτος, με βαθουλώματα.
Αντιμετώπιση
Α) Μέτρα υγιεινής και προσοχής: Σε μικρή προσβολή το μελίσσι αυτοθεραπεύεται.
Βοηθητικά μέσα: Μεταφορά των μελισσιών σε καλές και παρατεινόμενες μέρες ανθοφορίας. Καθαρισμός από τις προσβεβλημένες και σκοτεινόχρωμες μέλισσες. Συχνή απολύμανση των κηρηθρών των κυψελών. Ενδυνάμωση των μελισσιών, με συνενώσεις αδύνατων, διεγερτική τροφοδοσία με ζαχαροζύμαρο, αντιμετώπιση άλλων εχθρών. Αντικατάσταση της βασίλισσας και διακοπή του γόνου για να στραφούν οι μέλισσες στον καθαρισμό των προσβεβλημένων.
Β) Χημικά μέσα: Με Απισιμίν (ερυθρό μυκίνη), στο ζαχαροζύμαρο ή σε σιρόπι, είναι αποτελεσματικότερο όταν χορηγείται σιγά-σιγά, είναι εγκεκριμένο και διεγείρει την ωοτοκία και εκτροφή γόνου.
Τεραμυκίνη (οξυτετρακιλίνη), στο ζαχαροζύμαρο ή σιρόπι, ζαχαροζύμαρο και άχνη ζάχαρη. Αποτελεσματικό αν υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κυψέλη.
Οξυβετ 5% (οξυτετρακικλίνη). Αποτελεσματικό. Εγκεκριμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.