Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τσικνοπέμπτη: Καρκινογόνο το κάρβουνο

Σύμφωνα με την μελέτη των ερευνητών το ψήσιμο του κρέατος στο κάρβουνο επιβαρύνει την υγεία του οργανισμού και αυξάνει την πιθανότητα καρκινογένεσης ειδικά στον καρκίνο του προστάτη, του παχέος  εντέρου,  και του παγκρέατος. Η μελέτη έγινε το 2007 και κατέληξαν, πως το κρέας το χοιρινό, το μοσχάρι και τα πουλερικά, όταν έμειναν για πολύ ώρα στη φωτιά καταστράφηκαν τα θρεπτικά συστατικά τους στην εξωτερική επιφάνεια του κρέατος, ενώ είχαν σχηματισθεί πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακές, ουσίες ιδιαίτερα τοξικές για τον άνθρωπο ενώ μεγαλύτερα ποσοστά τοξικότητας παρατηρήθηκαν στο μοσχαρίσιο κρέας, γι ΄ αυτό προτείνουν αποφυγή του κόκκινου κρέατος.
Ταυτόχρονα, λόγω της καύσης κάρβουνου βγαίνουν αέρια τοξικά, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οποία προκαλούν δηλητηριάσει. Οι επιστήμονες, προτείνουν να μειωθεί ο χρόνος ψησίματος στη φωτιά με προμαγείρεμα του κρέατος, ένα ελαφρύ σοτάρισμα στον ατμό ή λεπτότερα κομμάτια κρέατος, ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη διάρκεια ψησίματος. Επίσης να αποφεύγεται η απευθείας επαφή του κρέατος με μεταλλικές σχάρες και κατευθείαν στη φωτιά είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε ένα σκεύος και όχι η άμεση επαφή με τη φωτιά. Η αφαίρεση απανθρακωμένων τμημάτων του κρέατος και ενισχύσει με dressing λεμονιού και ωμού ελαιολάδου, το οποίο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά. Επίσης, θα πρέπει να γυρίζουμε πλευρές, ώστε να μην προλαβαίνει το κρέας να καεί.
Μεγάλη προσοχή στα κρέατα, που θα επιλέξουμε να φάμε την τσικνοπέμπτη καθώς είναι προτιμότερο να τρώμε άσπρο κρέας και όχι κόκκινο ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στον τρόπο ψησίματός του καθώς αν δούμε καρβουνιασμένα μέρη δεν πρέπει να τα φάμε αλλά να τα κόψουμε. Καλό θα είναι ο χώρος όπου ψήνεται να είναι υπαίθριος ή με καλό αερισμό, ώστε τα αέρια από το κάρβουνο να βγαίνουν από το χώρο μας καθώς ο κίνδυνος δηλητηρίασης είναι αυξημένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.